14 dec. 2011

Korkat som konsument

Ett av de ord jag skriver och uttalar oftast i mitt liv är ordet konsument. Därför är det något av ett problem att uppleva att just det ordet blir allt svårare att använda och förhålla sig till. Det är ett så dåligt och begränsat ord, som samtidigt används så fantastiskt frekvent i alla möjliga sammanhang i dessa dagar.

Konsument är den ekonomiska termen för den som förbrukar en produkt eller en tjänst. Fint så. Problemet är bara att vi researchers, våra kunder de kommersiella företagen och alla andra konsulter i värdekedjan allt mer pratar om alla människor som konsumenter. Om vi en gång var medborgare är vi nu konsumenter.

Genom att förvandla en människa till en konsument reducerar vi bort allt det intressanta hos den individen. Det ligger nära till hands att tro att allt den personen vi kallar konsument gör är att konsumera i allmänhet och vår egen produkt i synnerhet. Att hela den personens existens går ut på att förbruka produkten dagarna i ända.

Så är det ju naturligtvis inte. De flesta personer (utom Appleiter, WoW-spelare och Facebook-dårar) är väldigt mycket mer mångbottnade och mångfacetterade än vad ordet konsument förmår att ringa in. Och det är allt det där mångbottnade och mångfacetterade som gör en person intressant, som individ men också som konsument av just den där produkten hon konsumerar. Det är i allt det där andra som inte har med personens direkta konsumerande att göra som förståelsen för varför personen faktiskt konsumerar återfinns. Och ändå glor vi bara på personen i egenskap av konsument och ropar typ "Kolla på konsumenten, titta hur hon förbrukar!" som om det var en apa i bur som äter en banan. Ganska sinnesslött egentligen.

Det relaterade problemet till problemet med ordet konsument är att det inte finns något bra alternativt ord. Visst kan man prata om människan eller individen istället för konsumenten, men djävular i kors vad högtravande det skulle låta om man hela tiden var tvungen att skriva saker som på ett underliggande plan drivs människan av bekvämlighet vilket gör att människan uppvisar en stor betalningsvilja för en människovänlig tjänst.

Medan jag pluggade laborerade jag stundtals med ett egenkomponerat ord för att ersätta ordet konsument, nämligen ordet konsumid. En sammanslagning av konsumerande individ. Min tanke var att återföra subjektet till en mer mänsklig, fritt tänkande och levande karaktär och låta konsumtionen vara en simpel handling istället för det som definierade karaktären. Men det ordet har inte riktigt fastnat hos mig. Ingen jävel förstod det då och de jag förklarade det för tyckte att jag var ett ärkepretto. Och jag kan föreställa mig vad en researchkund skulle säga om jag skrev konsumid (eller den engelska motsvarigheten consumid) i en rapport. Dessutom tänker man lite för mycket på Konsum när man hör det.

Så om någon sitter inne på ett bra ord att använda istället för det begränsa(n)de och småkorkade konsument är jag idel öra.

1 kommentar:

Mikael E B sa...

Helt rätt Janne, Konsument som ord är inte bra då det begränsar människan. Det som är intressant är det som ligger i individen och kulturen!