10 jan. 2012

Appens gästspel

Satt häromkvällen och surrade om den just nu lavinartade expansionen av appmarknaden med kollegan Swedén. Just här och nu tycks "appen" vara den perfekta lösningen för mobil internetaccess och appekonomin en av många efterlängtad digital ekonomi som omsätter verkliga pengar. Just här och nu är det ganska lätt att förledas att tro att appar och appekonomi är framtiden för internet och en marknad som är här för att stanna.

För just här och nu är det lätt att glömma bort att appar egentligen uppstod som en lösning för taskig internetaccess i mobilen.

Förr eller senare är internetaccessen i mobila apparater inte längre så begränsad som den upplevs idag. Förr eller senare löser nätingenjörerna höghastighetsinternet rakt ner i luren genom tomma luften var du än befinner dig. Kommer appar vara nödvändiga när det sker? Kommer appmarknader kännas lika relevanta då? Överlever appekonomin den tekniska uppgraderingen?

Svaret har vi redan. Det är nämligen, rimligtvis, svaret på frågan om hur konsumtionsrelevanta appar är i dagens datorer, som redan nu är uppkopplad med höghastighetsinternet?

Man kanske inte ska investera sin pension i en apputvecklare.

2 kommentarer:

Niklas sa...

Du brukar skriva vettigt Janne, men detta förstår jag inte. Vad menar du med "lösning för taskig internetaccess..."?

Menar du att appen som fenomen kommer att förlora i betydelse när samma funktionalitet och snabbhet kan uppnås genom webbläsaren i mobilen?

//N

Junk sa...

Precis. Just nu är appen ett helt överlägset sätt att accessa webbaserade tjänster via mobilen, eftersom den är enkel, snabb och fokuserad på en specifik funktionalitet. Frågan är om just dessa egenskaper kommer vara lika viktiga när internet i mobilen är lika snabbt som internet i hemmadatorn? Jag tror iofs att appar fortfarande kommer fylla en viktig funktion som "genvägar", men ifrågasätter egentligen appen som miniprogram när det väl går snabbt att komma åt den fulla funktionaliteten på webbsidorna och tjänsterna bakom apparna. Vilket leder till den större frågan om det då kommer finnas en kommersiell marknad för appar, så som det verkar utveckla sig just nu. Kommer konsumenten verkligen betela 7 kr eller 20 kr för access till något som hon enkelt kan browsa sig fram till gratis via webbläsaren?