7 feb. 2012

Frihet och trygghet

Trygghet och frihet. Frihet och trygghet. Två såna där "grundvärderingar" och "bakomliggande drivkrafter" som market research ofta identifierar och kommer till insikt om i diverse produktkategorier. Den allmänna synen på trygghet och frihet är att de står i ömsesidigt uteslutande förhållande till varandra. Vilket betyder att en person antas motiveras antingen av frihet eller av trygghet. Lägger ni t ex vantarna på en värderingssegmenteringsmodell kan jag garantera att ni hittar trygghet och frihet i varsin ände på en av modellens axlar.

Jag och kollegan Swedén bråkade lite med just begreppen frihet och trygghet idag, i en analyssittning kring privatekonomi. Frågan ställdes på sin spets: Vad är egentligen ekonomisk frihet för människor? Svaret vi kom fram till: Att sträva efter att ha en trygghet i sin ekonomi! Till exempel: Människor som söker friheten att fortsätta leva sina liv som de alltid levt dem även efter pensionering har ju längs vägen motiverats av att trygga sin ekonomi just för den framtida frihetens skull. Ett tydligt fall av drivkrafterna frihet och trygghet i samverkan. Tryggheten finns i den framtida friheten. Friheten uppstår tack vare tryggheten. Jag tror ni fattar.

Det här är bara ett av många exempel på hur svårt det är att försöka separera mänskliga drivkrafter och motiv från varandra och hur löjligt det blir att envisas med att ställa dem i någon form av motsatsförhållande. Om alla bara kunde fatta följande skulle jag inte behöva låta så sur: Mänskliga drivkrafter existerar i samverkan, aktiveras i relation till varandra och växeldrar individer genom livet.

Inga kommentarer: